Doğum Fotoğrafı çektirmeli miyim?

Yıllardır süregelen doğum fotoğraflarıyla ilgili bazı soruları derledik ve sizlerle paylaşıyorum. Umarım aklınızdaki birçok sorunun cevabına buradan ulaşabilirsiniz.

Doğum Fotoğrafı Çektirmeli Miyim?

Bu soru göreceli bir kavram. Cevap kişiden kişiye değişir ama benim görüşüm evet, çektirmelisiniz. Düşünsenize, uzun bir süreçten geçtiniz ve artık bebeğinizi kollarınıza alacaksınız. İlk nefesini alıyor, ilk kez kucağınıza verilecek, ilk kez karşılaşacaksınız. Ne müthiş bir heyecan. Hayatınızdaki ilkleri yaşayacaksınız. İsterseniz 5 çocuğunuz olsun, her birinin doğum hikayesi kendine has ve özel olacak. Her doğumda farklı bir heyecan ve birey geliyor. Bu anların heyecanı asla sönmeyecek. Ben bu çekimlerin aslında sizden çok geleceğe, yani evlatlarınıza ve torunlarınıza bırakacağınız belge olduğunu düşünüyorum. Bir gün gelecek ve çocuğunuz bu fotoğrafları kendi çocuklarına anlatacak. Fotoğraflarda anılarla beraber geçmişe belge bırakıyorsunuz. Uzun bir hayat başlangıcının ilk saniyelerini ölümsüzleştirdiğiniz anılardan oluşan belgeler…

Hangi Doğum Yönteminde Doğum Fotoğrafı Çektirmeliyim?

Tüm doğum yöntemlerinde, hatta tek tek size özetleyeyim.

Genel Anestezi (Genel Uyutulan Yöntem):
Burada sadece dikkat edilmesi gereken konu, sizin uyuyor olmanız ve bebeğiniz ile doğumda karşılaşmayacağınız. Bu durumda yani uyutulduğunuzda, bebeğinizin ilk anlarında beraber fotoğraflarınız olamayacaktır.

Epidural Anestezi Yöntemi:
Sadece belli bir bölgenin anestezi almasıdır. Uyutulmuyorsunuz ve tüm doğumda kendinizdesiniz. Genellikle tercih edilen bu yöntemde bebeğinizin ilk anlarına şahit oluyorsunuz, doğar doğmaz ilk karşılaşmanız gerçekleşiyor, yan yana ilk fotoğraflarınız çekiliyor. Yani bu doğum yöntemiyle ilkleri yaşama fırsatınız oluyor.

Doğal (Normal) Doğum:
Her şeyin doğalı güzel derler büyüklerimiz. Ben de buna katılıyorum elbet ama bu kişiden kişiye ve yapıdan yapıya değişmektedir. Normal doğumlarda hangi saatte doğum yapacağınız belli olmaz. Bana rastlayan doğumlar genellikle gece saatlerine denk gelmiştir. Doğal doğumlarda fotoğraf çekimleri pek güzel olur fakat annenin ve bebeğin yorgun olması bazı zamanlarda fotoğraf çekiminin yarıda kesilmesine de neden olmaktadır. Bazen uzun uzun fotoğraflamalar, bazen de minimum kısalıkta çekimler olabilir. Bunun nedenleri daha önce de belirttiğim gibi, anne ve bebek yorgun olabiliyor, doktor stresli olabiliyor, bazı zamanlarda hemşireler çok olabiliyor ve doğum anında dışarıda kalma ihtimali çoğalabiliyor. Önce sağlıklı anne ve bebek diyorum ve bu sebeple bazı durumlarda anları çok zorlamıyorum.

Peki Normal Doğumlarda Nasıl Çekim Yapıyorsunuz?

Mahremiyet benim için çok önemlidir. Ben kendimi kişinin yerine koyup çekimleri o şekilde yapmaktayım. Doğum anında annenin bel hizasından bebeğin çıkışını beklemekteyim. Mümkün olduğunca ilk anları, göbek kordonunun kesildiği ve anneyle ilk karşılaşması en güzel ve dikkat çekici fotoğrafların olmasına özen göstermekteyim.

Doğum Oldu, Çalışmanıza Nasıl Devam Etmektesiniz?

Bebeğiniz sağlıkla geldi, tüm fotoğraf çekimleri doğumhanede yapıldı. Bebeğiniz bebek odasına doğru götürülüyor. Ben de onunla beraber devam ediyorum. Özellikle pandemiden sonra fotoğraf çekimleri için bebek odasına dışarıdan giriş yasaklandı. Aile bireyleriyle beraber fotoğraflarını çekmeye devam etmekteyim. Boy ölçüsü alınırken, giydirilirken, temizlenirken… Daha sonra ise sizin odanıza geçmenizi bekliyorum. Odaya alındığınızda ve bebeğiniz de yanınıza geldiğinde ilk emzirmeyi yapmadan önce aile ve eşinizle beraber fotoğraflarınızı çekmekteyim. Sonrasında emzirmenizi yapmaya başlıyorsunuz. Bir iki kare orada da fotoğraflarınızı çekip bırakıyorum.

Sonrasında ikinci gün fotoğraflarınızı çekmek için tekrar hastaneye geliyorum. Sizinle anlaştığımız saatte tüm aile bireyleriyle ve çekirdek aile ile fotoğraf çalışmamızı yapıyorum. Tabii ikinci gün daha hazırlıklı ve dinç olduğunuz için biraz daha özenli fotoğraf kareleri çıkmakta.

İllaki İkinci Gün Çekim Yapılması Gerekiyor Mu?

Genellikle anne adayları bu konuda ısrarcı oluyor. Daha önce de belirttiğim gibi, hazırlıklı bir fotoğraf çekimi olmakta ama tabii tamamen isteğe göre değişmektedir. Bazen de sadece tek gün fotoğraf çekimi yapılabilmekte. Bu tek günlük çekimlerde albüm verilmemektedir. Fotoğrafların orijinalleri birkaç gün içerisinde mail yoluyla yollanmaktadır.

Doğumdan Önce Hamilelik ve Doğumdan Sonra Yeni Doğan Çekimi Yapıyor Musunuz?

Pandemiden önce evet, çok fazla hamile ve yeni doğan çekimi yapmıştım ama artık yapmamaktayım. İş kalemimi tek bir alana indirdim; sadece doğum fotoğraf çekimleri yapmaktayım.

Çalışma Saatlerinizi Öğrenebilir Miyim?

Anlaştığım anne adaylarıyla 7/24 çalışmaktayım.

Anlaşmalı Olduğunuz Hastane Mevcut Mu?

Amerikan Hastanesi

Hastane seçimlerinde Beşiktaş bölgesindeki tüm özel hastanelerde çekim yapılmaktadır. Özellikle Ulus Liv Hospital, bulunduğum yere ortalama 10 dakika mesafede olduğundan benim için ayrı bir şanstır. Asya bölgesinde ise Altunizade ve Kadıköy Acıbadem hastanelerinde çekim yapılır. Ne yazık ki, özellikle normal doğum için Beşiktaş bölgesine mesafeli olan hastanelerde doğum rezervasyonu almamaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön